Нема разлога за поскупљење меса, кажу сточари 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Нема разлога за поскупљење меса, кажу сточари
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
15.02.2023 | 0 коментар(а)



У погледу живе мере свиња нема разлога за поскупљење. Када је реч о јунећем месу, откупљивачи јунади,
Нема разлога за поскупљење меса, кажу сточари, Фото: ГЗС, Илустрација

прерађивачи, одавно своје продајне цене држе као да је откупна цена јунади од 3,2 до 3,5 евра. Пољопривредници, истиче он, сада прижељукују да буде од 3,1 до 3,2 евра.

 

Влада Србије укинула је ограничење цене одређених врста свињског и пилећег меса, које је било на снази претходних месеци. Иако многи страхују да би сада могло да дође до поскупљења, након најава по домаћим медијима и проценама да би могло да дође до великог раста цена, председник Удружења Агропрофит Чедомир Кецо за Бизнис.рс истиче да то није реално очекивање.

”Ми немамо ни један разлог за дивљање цена, нити бојазан да ће бити несташица, у томе се слажем са министром трговине Томиславом Момировићем. До несташице може да дође тек у мају, па може да се јави озбиљан проблем код товљеника, свиња, и да немамо довољно јунади за извоз. Међутим, за домаће потребе ће бити свега. Такође, живинарство има стабилну енергију на коју може да рачуна, да калкулише ценама“, оценио је наш саговорник. Према његовим речима, трговци већ одавно цене свињског меса држе као да је откупна жива мера од 200 до 220 динара.

”Одавно су формирали цене и имају солидну зараду на тој улазној цени. У погледу живе мере свиња нема разлога за поскупљење. Чак неки прерађивачки производи, који су са минималном количином меса, би требало да буду још и јефтинији. То су разни миксеви, где они највише зарађују, где се стављају соја, емулгатори, итд. То су производи на којима се зарађује“, нагласио је Кецо.

Када је реч о јунећем месу, откупљивачи јунади, прерађивачи, како каже, одавно своје продајне цене држе као да је откупна цена јунади од 3,2 до 3,5 евра. Пољопривредници, истиче он, сада прижељукују да буде од 3,1 до 3,2. Дакле, не би требало да се мења цена јунећег меса.

”Код живинарства треба узети у обзир, ако се жели експесан тов у живинарству, онда мора да се види колика је потрошња хране за један килограм пилећег меса. Ако је 1,8, или два евра, на бази тога се могу израчунати ризици и цене енергије, али нема ни ту разлога да се повећа цена пилетине, и то неки мали произвођачи који држе своја тржишта уважавају. Значи, нема разлога за сада за поскупљењем ни живинског меса“, оценио је наш саговорник.

Додао је и да је у живинарству дозвољено да се припреман живина за пијаце у малим кланицама, па се легитимно, уз ветеринарски преглед, и на озбиљном нивоу живина тови.

”Доста су се ту ствари искристалисале, сви имају где носе и продају живину, имају своје купце. Кључно је да нема стимулатора раста код пилића, и да нема кукуруза који је евентуално токсичан. Такђе, цене соје и кукуруза су пале, тако да нема разлога да дође до поскупљења. Најаве да ће доћи и до 20 одсто поскупљења меса нису коректне према потрошачима, и представљају коришћење ситуације. Ако су цене кукуруза и соје у паду, нема разлога да поскупи пилетина“, сматра Кецо.

 

ГЗС / Бизнис

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.633.480 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)